Kérdése van? Hívjon minket! +36307092810

Blog

[Érdekesség] Miért ragaszkodunk a bögrénkhez?

Érdekesség
Szűrés törlése
Osvalt Orsi
Osvalt Orsi
2023.11.17 15:03
[Érdekesség] Miért ragaszkodunk a bögrénkhez?

Miért nézünk szúrós szemmel arra, aki csak ránéz a bögrénkre? Hiszen az csak egy bögre... vagy mégsem?

Miért ragaszkodnak az emberek érzelmileg a bögréikhez? - Utánajártunk! 

Vannak olyanok (mint például én), akinél a reggelek forró teával vagy kávéval kezdődnek. Ez a legjobb módja annak, hogy lendületet adjunk az előttünk álló mozgalmas napnak. Segít egy kicsit felfrissülni... 

Mindegy, hogy kávé- vagy tearajongó vagy, a bögréd vagy csészéd bizonyosan nagy figyelmet kap tőled. Érezted már azt, hogyha a saját bögrédből iszol, akkor az hozzáad az ízélményhez? Valahogy minden finomabb. Az emberek több mint 60%-ának erős érzelmi kötődése van a saját bögréjéhez. 

Kíváncsi vagy arra, hogy a bögrék mégis miért ennyire fontosak? Mi váltja ki ezt az erős érzelmi kötődést? Utánajártunk, a válaszokat nálunk megtalálod. :)

Tulajdonérzet:
==========
Egy felmérés kimutatta, hogy az emberek több mint hatoda volt dühös, amikor mások használták a bögréjüket. Ez a tulajdon- vagy birtoklás érzése teremti meg a köteléket közted és a bögréd között. A bögréd így voltaképp részben hozzájárul ahhoz, aki vagy. Ez különösen igaz az olyan bögrékre, amik egyediek. Például logózva vannak, vagy egy kedvenc kis cuki állatkád van rajta a neveddel. Így a bögréd nem más, mint a gondolataid, az érzelmi világod kis kivetülése. Amikor bögrét kerestél vásárláskor szívvel-lélekkel kutattál. Akár ajándékba nézted, akár magadnak. Ilyen esetben teljesen természetes, ha túlértékeled a bögre jelentőségét, mivel már nem csak pénzben kifejezhető értéke van a számodra. 

Más szóval: az emberek a lelkük egy részét azonosítják a bögréjükkel. Így talán végképp érthető, hogyha nem szeretjük, ha kéretlenül hozzányúlnak a "lelkünk egy darabjához". 

És ami a legfontosabb: így talán kevesebb konfliktusunk is támad pl a munkahelyünkön, ha tudjuk, hogy a kollégának a bögréje szent és tabu. 

A rutin része:
=========
A legtöbben a napot egy bögre finom teával vagy kávéval kezdik. Néhányan pedig szívesen fekszenek le egy hosszú nap végén egy bögre finom forró csokoládéval. Mindkét esetben a bögréd a az a tárgy, amellyel a napod legfontosabb perceit töltöd. Azt az időt, amit magadra szánsz. 

Üdvözlöd a reggelt, vagy búcsút mondasz a napnak egy finom meleg érzéssel a kezedben. Teljesen természetes érzés, hogy az íz felerősödik, amikor a saját bögrédből iszol. Ez igaz akkor is, hogyha különböző bögréből iszol reggel és este is. 

A bögrék az identitásod részét képezik:
==========================

Az első naptól kezdve, hogy először ittál a bögrédből, szép apránként napról napra a mindennapi rutinod részévé válik és ezáltal te magad is a részévé válsz.  

Tudományos kísérletek az értéktulajdonosi hatásokról érdekes tényeket tártak fel:

Amikor olyan bögrét találsz, ami hasonlít arra, amilyened otthon van, valószínűleg megveszed, még magasabb áron is. Hozzászoksz a "tesó" bögréhez is. Az érzelmi kötődés fokozatosan átalakul a saját bögrédtől a hasonló bögréhez. Éppen ezért nem árt, ha van egy pár tündéri bögréd például a CUKISÁGOK kollekciónkból. Ez az egyik ok, amiért a bögrék vásárlására irányuló keresésed véget ér a nagyoncuki.hu webáruházban. Mert nálunk még a "tesókat" és egyéb tündéri kiegészítőket is megtalálod. 

Segít megőrizni az emlékeket:
====================
Erős érzelmek gyakran társulnak élettelen tárgyakhoz, különösen ha azokat ajándékba kaptad a szeretteidtől. Még akkor is felidézi az emlékeket, hogyha valamilyen okból kifolyólag megszakad a kapcsolat azzal, akitől kaptuk az ajándékot. 

Amikor felemeled a bögrédet és megpróbálod felidézni a régi kedves emlékeket, akkor nem csak az emlékek térnek vissza, hanem elöntenek minket az érzelmek is. A nyugodt, békés pillanat és az ezzel párosuló biztonság érzete páratlan. Egész egyszerűen jól érzed magad. 

És itt jön egy kis érdekesség. Valójában nem tisztán csak a birtoklás érzése teszi különlegessé a csészéidet vagy bögréidet. Ha ennyi elég lenne, akkor ragaszkodnánk az evőeszközünkhöz is. Te érzel bármilyen kötődést a kanaladhoz, villádhoz, késedhez? Nem. Ez a varázslat része. :)

Jó stresszoldóként működik:
===================
Mi az első gondolatod, amikor egy igazán húzós nap után hazaérsz és lerúgod magadról a cipőd? Egy forró zuhany, egy bögre finom kávé, tea vagy valami más... valószínűleg ezek junak legelőször eszedbe. Ez nem véletlen. 

A Yale és a Colorado egyetem olyan eredményekkel álltak elő, amik alátámasztják, hogy miért ragaszkodsz ennyire a saját bögrédet. Azt mondják, hogyha csak sima forró víz van a bögrédben, , akkor már az is elegendő, hogy elinduljon benned a jóérzés. A lényeg... hogy az a TE bögréd legyen az, amiben benne van. Pont olyan érzést tud kelteni, mint egy forró fürdő egy nehéz nap után. És ha ez nem lenne elég... már maga a gondolat is elkezd megnyugtatni, hogy közelebb kerülsz a bögrédhez, bár még fizikailag nem tartod a kezedben. 

Emlékeztet az otthonodra:
=================

A bögrékben az a legjobb, hogy utazás barátok. Könnyen bepakolhatod és magaddal viheted bárhová. A kedvenc italod megfőzése, majd lassú kortyolgatása az, amivel felébreszted reggel magadat. Este lelazíthatod magad egy finom forró teával. Éppen emiatt, ha elutazol valahová és magaddal viszed a kedvenc bögrédet, akkor egy részét az otthonodnak is magaddal viszed és segíthet a honvágyad enyhítésében. Emlékeztet az otthon meghitt pillanataira, történéseire, nagy nevetésekre, az együtt töltött időkre. Ha a szeretteddel ugyanabból a kollekcióból van közös bögrétek, akkor egy külön töltött időszak alatt a bögrétek lehet az a kapocs, ami egy láthatatlan szállal összeköt titeket a távolból. 

Veled marad:
=========

Van az úgy, hogy az élet elsodor minket egymás mellől. A bögre egy erős kapcsolatot teremt a barátok és az emlékek között. A bögréid már csak emiatt is pótolhatatlanok. 

Lehet, hogy már nem jártok egy iskolába, vagy nem dolgoztok egy munkahelyen azzal, akitől ajándékba kaptad. De egy biztos, a bögréd mindig veled marad, ha vigyázol rá és segíteni fognak felidézni a kedves emlékeket. 

A kedvenc bögréd, ami hozzád tartozik végső soron abból áll, amit szeretsz. Akármiről legyen is szó: tea, kávé, forró csoki, bármilyen ital, amivel a napodat elkezded. 

Ez egy olyan különleges kapcsolat, ami a maga nemében páratlan módon segíti elő, hogy az ízeket jobban érezd és élvezd, mintha bármilyen más csészéből innád. 

Ez a birtoklás érzés az, ami személyessé és különlegessé teszi a bögrét. Így az értéke innentől felbecsülhetetlen. 

A Nagyon Cuki webáruház minden egyes bögre dizájnja ezt tartja szem előtt. Pontosan tudjuk, hogy valakinek a kedvenc bögréjévé válik. És fantasztikus érzés arra gondolni, hogy részesei lehetünk mások életének úgy, hogy jobbá tegyük. Minden egyes darabot nagy gondoskodással, és szeretettel készítünk, mivel végül valakinek a mindennapjainak egy apró, ámde fontos pillanatának részese lesz. 

Ezt a szemléletet tettük magunkévá és emiatt hisszük azt, hogy a nagyoncuki.hu bögréi a legszuperebb ajándék, amit a szeretteidnek adhatsz. Mert mi érezzük a választás fontosságát és megtisztelő, hogy minket választasz. 

 

KÍVÁNCSI VAGYOK A VÉLEMÉNYEDRE 
=========================
Neked van saját kedvenc bögréd, vagy szeretnél vásárolni egy újat? Oszd meg velünk a véleményedet, a gondolataidat.  :) 

 

forrás: https://www.ellementry.com/blog/reasons-why-people-are-emotionally-attached-to-their-mugs/