Kérdése van? Hívjon minket! +36307092810

Blog

[Tippek] Mi a titka a szuper jó ajándékoknak?

Tippek
Szűrés törlése
Osvalt Orsi
Osvalt Orsi
2023.11.13 12:58
[Tippek] Mi a titka a szuper jó ajándékoknak?

Az ajándékozás lélektana: kis figyelem, empátia és egy csipetnyi kémkedés.

Az ajándék akkor lesz igazán sikeres, ha megérted az ajándékozás lélektanát.


Mi a közös ezekben az ajándékokban?
==========================

- gyémánt fülbevalóban,
- egy régi ablakkeretben,
- egy lila bicikliben,
- egy kínai teáscsészében,
- egy süni mintás bögrében,
- egy kirakóban,
- egy hajvasalóban,
- instant japán tésztaleves és
- egy eszpresszógépben?

Ezek mind olyan ajándékok, amikre egy (nem túl hivatalos) felmérés szerint a megkérdezettek a legjobb illetve a legrosszabb ajándékok közé soroltak.

Ha tippelned kellene, melyik a fenti listából mik arattak hatalmas sikert és melyek csúsztak nagyon félre... esélyes, hogy mellé fognál: 

  • a gyémánt fülbevaló csúfos kudarcot vallott, mert az ajándékozó nem vette észre, hogy a barátnőjének (akivel nem mellesleg 3 éve már együtt jár) nincs kilyukasztva a füle.
  • az instant ramen, ami egy japán tésztaleves viszont hatalmas sikert aratott, mert az édesanya pontosan tudta, hogy a fia mennyire oda van értve és az a speciális ízesítés (fűszeres misó) csak nagyon kevés helyen elérhető- Ezért jó sok időre elég mennyiséget szerzett be belőle és ezt adta ajándékba. 

Az ajándékozásnál minden a körülményektől függ.

Bár a piackutatók, influencerek és számtalan ünnepi ajándék útmutatók esetleg mást állítanak, egy ajándék sikeressége vagy kudarca kevéssé függ az ártól, a tervezéstől, a stílustól, a bemutatástól vagy a praktikusságtól.

Sokkal inkább azon múlik, hogy az ajándékozó meg tudja-e hallgatni, hogy mire vágyik a másik, odafigyeljen rá és egy kis együttérzést is tanúsítson… És persze nem árt ha némi nyomozást is végzünk. :)

"Az ajándékok az érzelmek kifejezésére szolgálnak" - mondta Dr. Bonnie Buchele, egy pszichoanalitikus Kansas City-ben, aki elég sokat hallott az ajándékokkal kapcsolatos aggodalmakról, mind az ajándékozó, mind az ajándékozott szempontjából.

Vagyis a nagy karácsonyi hajrában (amikor már ezerrel pánikolsz, hogy mit is kéne venni) a legjobb az, ha egy kicsit hátrébb lépsz, megnyugszol és szakítasz egy kis időt arra, hogy elgondolkozz azon, hogy „Mit is akarok kifejezni ezzel az ajándékkal”.

Egy példa a jó ajándékra:
=================
Egyszer egy főiskolás lány kedvese egy régi ablakkeretet adott ajándékba, amiben a lány kedvenc kilátásának a fényképe volt benne. Ezzel a fiú azt mondta el neki, hogy odafigyelt rá.

A rossz ajándékok arra késztetnek, hogy azon gondolkodj, vajon az, akitől az ajándékot kaptad tényleg ismer-e téged.

Egy példa a rossz ajándékra:
==================
Amikor az anyósod egy virágos kínai teáscsészét ad ajándékba a menyének, miközben az a minimál stílust kedveli, ráadásul nagyon szereti a süniket, ezért egy cuki sünis bögréből szereti inni a teát.

Még rosszabbak azok az ajándékok, amik valójában kritizálják azt, aki kapja. Például… egy anyós (naná, hogy megint egy anyós :D ) egy lapos hajvasalót adott ajándékba a menyének, aki mindig göndör hajjal jár.

….egyébként az anyósok szerepeltek a legrosszabbul ebben a nem túl tudományos felmérésben, amelynek a résztvevői között volt pilóta, közlekedési ellenőr, pap, belsőépítész és egy UPS futár is többek között.

Az emberek legtöbbször ott buknak el, hogy nem figyelnek arra, aki voltaképp az ajándékot kapja." – mondta dr. Julian Givi, a Nyugat-Virginiai Egyetem John Chambers Üzleti és Gazdasági Karának marketing asszisztens professzora. Kutatásai során azt vette észre, hogy az emberek gyakran olyan ajándékot adnak, amelyek inkább a saját vágyaikról és elképzeléseikről szólnak, anélkül, hogy figyelembe vennék a megajándékozott vágyait és szükségleteit.

Mindezt tetézi, hogy az ajándékozó inkább az ajándékozás pillanatára fókuszál, és nem igazán veszi figyelembe, hogy az, aki kapja az ajándékot az valójában akarja-e, használja-e vagy egyáltalán van-e helye neki. 

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az ajándékadó nárcisztikus vagy akár borzasztóan figyelmetlen.

Egyszerűen csak az a személy nem túl jó a pszichológiában perspektívavételnek nevezett képességben, vagyis mások szemszögéből való nézésben. "Az emberek hajlamosak nehézségeket tapasztalni ezen a területen" - mondta Dr. Givi.

De ahhoz, hogy nagyszerű ajándékokat adj, fejlesztened kell a képességedet arra, hogy kilépj önmagadból, és valóban észre vedd az emberek szenvedélyeit, preferenciáit és személyiségét.

A legcukibb süni mintás bögre - Névvel kérhető | NAGYONCUKI.HU


És itt egy kis nyomozás (kémkedés) extra segítségedre lehet:

===========================

Figyelj oda azokra a témákra, amelyek életre keltik az embereket az ajándéklistádon. Nézd meg, milyen dolgok vannak a házaikban és irodáikban, mit viselnek, milyen színeket kedvelnek, mit fényképeznek le, és mit szeretnek enni és inni. Ha például egzotikus koktélokat kedvelnek, akkor valószínűleg nagyon örülnének az LED keverőpálcikáknak vagy egy mixtanfolyamnak.

A vágyakon túl
===========

Választásaid ne csak az emberek örömeire és élvezeteire koncentráljanak, hanem a terheikre és bosszúságaikra is, és gondolj olyan ajándékokra, amelyek enyhíthetik ezeket a dolgokat.

Ha panaszkodnak, hogy sosem jut elég szabadidőhöz, kerüld el az időigényes ajándékokat, mint a kirakók vagy az 1000 oldalas könyvek.

Ehelyett gondolkodj időtakarékos megoldásokban, például egy robotporszívóban vagy valaki alkalmazásában, aki elvégzi azokat a ház körüli dolgokat, amelyekre a megajándékozott nem jutott idő.

Az érzelmes ajándékok messze a legjelentősebbek.
Csak kérdezd meg azt az 53 éves nőt, akit könnyekig meghatott az ajándékba kapott hatalmas piros masnival átkötött lila bicikli. A gyermekkori szegénység ugyanis megfosztotta őt az ilyen játékos örömöktől és a párja ezt tudta.

Igen… olyan ajándékot adni, amivel ki akarod fejezni, hogy a másik fontos neked, sebezhetővé tesz. "Ez az oka annak, hogy néhány ember annyira stresszel az ajándékozás során, mert túl kiszolgáltatottnak érzi magát az érzelmei kifejezésekor, és úgy érzi, hogy nem fogja jól csinálni" - mondta Dr. Buchele.

Az embereknek nehézségei lehetnek az ajándékok elfogadásával is, különösen, ha kerülik a kötődést vagy félnek az intimebb kapcsolatoktól. Lehet, hogy tudatalattjukban ellenzik, hogy ilyen módon ismerjék őket, vagy érzik magukat érdemtelenné vagy akár irigyek, mert nem olyan figyelmesek.

"A megajándékozottak reakciója attól függ, hogy mennyire érzik magukat és a kapcsolatukat biztonságban az ajándékozóval." - mondta Dr. David Goldberg, egy pszichoanalitikus Birmingham-ban, Alabamában, aki, mint Dr. Buchele, ebben az időszakban sok ajándékhoz kapcsolódó szorongást tapasztal. Hozzátette: "Egy gondos és nagylelkű ajándék felkorbácsolhat mindenféle tudatos és tudatalatti félelmeket, vágyakat és kívánságokat."

Az ajándékozó szemszögéből egy kevésbé biztonságos kapcsolat különböző gondolatokat indíthat el: Mit jelent elfogadni? Most tartozom valamivel a személynek? Mit jelent ez a jövő szempontjából? Kell rá ugyanazzal válaszolnom? Ha ugyanazzal válaszolok, azt jelenti, hogy a következő szintre lépünk?"

Nem csoda, hogy néhány ajándékozó inkább óvatoskodik, és csak valami általánosat vesz, mint egy illatos gyertyát vagy ajándékutalványt, ahelyett hogy kockázatot vállalna a személyesség és hibázás veszélye miatt.

A legcukibb süni mintás bögre - Névvel kérhető | NAGYONCUKI.HU

Kérdezz
======

Ha elakadsz abban, hogy mit vegyél valakinek, mindig megkérdezheted.

Egy pár például egy megosztott Google-dokumentumot használ, hogy nyomon kövesse, milyen dolgokat szeretnének egymástól; így a feleség tudta, hogy férje nem fog csalódni, amikor kiválasztotta a listáján szereplő menő eszpresszógépet. Ez felveti a kérdést, hogy az egy kérésnek való megfelelés inkább szolgáltatás, mint ajándék.

"Azt javasolnám, hogy az, aki azt mondja, az ajándékozásnál nincs szükség meglepetésre, talán másféle szeretetnyelvet beszél" - mondta Dr. LeeAnn Renninger, egy szociálpszichológus és a "Surprise: Embrace the Unpredictable and Engineer the Unexpected" című könyv társszerzője.

Ha a meglepetés fontos az általad ajándékozott személy számára, próbálkozz inkább általánosabb iránymutatásokkal, mint konkrét javaslatokkal.


Talán a legjobb stratégia, amikor az ajándékozásról van szó, az lenne, ha saját nem túl tudományos felmérést végeznél.

Kérdezd meg a családtagokat és barátokat, hogy meséljenek a legjobb és legrosszabb ajándékaikról. Nem csak azt fogod megtudni, milyen ajándékok érintették meg őket igazán, vagy talán mélyen megbántották őket; ha igazán figyelsz, jobban megérted majd az alapértékeiket, szeretetnyelveiket és kötődési stílusukat. Ezek a beszélgetések segíthetnek elmélyíteni a kapcsolataidat, ami önmagában egy ajándék.

 

forrás: https://www.nytimes.com/2022/11/18/style/holiday-best-gift-stress.html

Perfect Moment kollekció - telefontokok | NAGYON Cuki.hu