Kérdése van? Hívjon minket! +36307092810

Blog

[Érdekesség] Az újévi kismalac története

Érdekesség
Szűrés törlése
Osvalt Orsi
Osvalt Orsi
2024.01.04 20:31
[Érdekesség] Az újévi kismalac története

Ismerd meg az Újévi Malac történetét és fedezd fel, hogy vált a gazdagság és mosolyok szimbólumává a világ különböző részein! 

Az Ókori Rómától kezdve a modern ünnepekig: ismerd meg, hogyan vált a malac az újévi ünnepek elengedhetetlen részévé. 

Az újévi malac, egy mesés és vidám hagyomány, amely a gazdagság és szerencse szimbólumaként ragyog az évkezdet varázsában. Ez az érdekes utazás kalandozásra invitál bennünket, vissza az időbe és körbe a világon, hogy felfedezzük, hogyan vált a malac az új év kezdetének ünnepi ikonjává.


Ókori Róma:
========

Kezdjük az ókori Rómával, ahol a malac már akkoriban is a gazdagság és bőség szellemét hozta magával. 

Az ókori rómaiaknak egyedi hagyományokkal volt tele a tarsolyuk, és az újévkezdet sem volt kivétel. De vajon mit jelentett számukra az újévi malac? Képzeld el, hogy az ókori rómaiak egyfajta "megtakarítási malacnak" tekintették ezt a kis rózsaszín tündért!

Az ókori rómaiaknak volt egy mondásuk: "Si vis pacem, para bellum" - ami annyit tesz, hogy "Ha békét akarsz, készülj a háborúra." Nos, ilyenkor az év végén ez a mondás kissé módosult: "Si vis bonum annum, para porcum" – vagyis "Ha jó évet akarsz, készülj a malacra!" Az újévi malac tehát egyfajta jó szerencse és bőség szimbóluma volt.

Az ókori római háziasszonyok gondoskodtak róla, hogy az újévet egy jó adag malac pecsenyével indítsák. A malac ugyanis a termékenység és gazdagság szimbóluma volt, hiszen ezek a kis állatkák hihetetlen gyorsasággal szaporodtak. Tehát az újévi malac nem csak finom, de gazdagságot és boldogságot is hozott a családnak.

Ezenkívül a malacnak volt egyfajta babonás ereje is az ókori rómaiak körében. Azt hitték, hogy az újévi malac elfogyasztása megvédi őket a rossz szellemektől és az év során bekövetkező balszerencsétől.


Középkor:
=======

A középkorban, ahol az újévi malac több volt, mint csupán sült hús a tányérodon – ez egyfajta kulináris varázslat volt, amely gazdagságot és jóslatokat hozott a sötét, lovagokkal teli évekbe!

A középkor emberei nem csak viharok és lovagi tornák között éltek, hanem egyfajta malac-mániában is részt vettek az év utolsó napjaiban. Az újévi malac egyfajta "jó pénzértem jó malac" filozófiát képviselt. Az emberek azt hitték, hogy minél pufókabb és elégedettebb a malac, annál több bőség és boldogság vár rájuk az új esztendőben.

Az újévi malacot egyfajta jóslóeszközként is alkalmazták. A parasztok és nemesek egyaránt figyelték, hogyan viselkedik a malac az év utolsó napjaiban. Ha például az újévi malac hirtelen megpróbált falni, mintha nem lenne holnap, azt gondolták, hogy az évben gazdag termés vár rájuk. Ha pedig a malac inkább aludni vágyott, az azt vetítette előre, hogy pihentető, nyugodt év elé néznek.

A korabeliek imádták az analógiákat, és az újévi malac sem volt kivétel. A malac szaporaságát összekapcsolták a család bővülésével, tehát a házasodni szándékozók szívesen fogadták az újévet egy jó adag malacpecsenyével. Mert, mondanom sem kell, minden párkapcsolatnak jól jön egy kis malac-mágiával fűszerezett boldogság!

Hát, mondhatjuk, hogy a malacok voltak a középkorban az évkezdeti gasztrodivák!

Cuki kis malacka - CUKISÁGOK kollekció | Nagyoncuki.hu


Ázsia:

====

Képzeld el, hogy az ázsiaiaknak is megvolt a saját verziójuk az újévi malacról, és ez nem csupán egy étkészülék volt, hanem egy egész kulturális élmény!

Ázsiában az újévi malacot nem csak a finom falatokért szerették. Az állatnak a jólét és a gazdagság szimbólumaként volt szerepe az ünnepek során. A kövér malac nem csak egy kulináris csemege volt, hanem egyfajta jóság és boldogság hordozója is.

Az emberek úgy hitték, hogy az év első napjaiban tálalni egy jókora adag malacot hozzásegít a következő év sikereihez. A malacot úgy látták, mint a gazdagság és bőség forrását, így a megfelelő malac-megtakarítás idején minden gond és gátlás eltűnt az életükből.

Az újévi malacot Ázsiában gyakran különböző módon készítették el. Legyen az sült malac, malacpörkölt vagy akár malacgulyás, a lényeg az volt, hogy a malac ízletesen és bőségesen landoljon az asztalon. Az emberek közösen ünnepelték meg az év végét, és egy-egy harapás malacba rejtették a jövő évi boldogságuk reményét.

Az újévi malac hagyománya nemcsak az asztalon élt, hanem a különböző szokásokban is. Az emberek játékosan előrejelezték az évük alakulását a malac szokásainak figyelésével. Ha a malac vidáman ugrándozott vagy csaholt, azt hitték, hogy vidám év elé néznek. Ha viszont valamiért mérges volt a malac, akkor már előre gondolkodtak a problémás időszakokról.

Szóval, kedves olvasó, az ázsiai újévi malac nem csak egy étel, hanem egy boldog, derűs jövőbe vetett hit jelképe.


Az idővel az újévi malac nemcsak gazdagság és bőség szimbólumaként ragyogott fel, hanem egyfajta szerencsehozóként is hírnevet szerzett magának. Ázsiai kultúrákban a malac a gazdagság és jólét ikonja, és sok helyen malacformájú perselyekbe gyűjtik az emberek aprópénzüket, remélve, hogy a következő évben is bőségben lesz részük. Így aztán a malacok nemcsak gazdagok, hanem jó gazdák is!

Ahogy követjük a történetet a későbbi évszázadokba, az újévi malac egyre inkább a szórakozás és vidámság középpontjába kerül. A malacformájú petárdákkal és lufikkal tarkított tűzijátékok és ünnepségek emelik a hangulatot, ígérve egy boldog, mosolygós jövőt az év első pillanataiban. Nos, hát, gondoljatok csak bele, mennyire elképesztő lehet egy malac alakú lufival a kezetekben ünnepelni az évkezdetet!

Összefoglalva tehát, az újévi malac nem csak egy egyszerű hagyomány, hanem egy valódi utazás a különböző kultúrák és idők világában. Az év első napján a malacok mosolyogva köszöntik az új esztendőt, és egyfajta varázslat veszi kezdetét, amely mindenkit elvarázsol. Legyen ez a kis malac a szerencsehozó, a vidámság és a bőség hordozója az évkezdet ünnepén! Így hát, mosolyogjunk együtt a malacokkal az új év első pillanataiban, és várjuk izgatottan, mit hoz majd a következő év!